Novara

Útmutató a gyümölcstermesztés gépeihez


Magyarország több szempontból kiváló természeti adottságokkal rendelkezik. Mindennek ellenére, sajnos a potenciálok csak részben vannak kiaknázva kellő mértékben. Ha valaki mégis úgy dönt, hogy igyekszik kihozni bizonyos termesztési feltétekből a maximumot, akkor ahhoz alapos tervezésre és gyakran nagyobb volumenű befektetésre lesz szüksége. A termesztésnek többféle módja létezik.

Van, aki a mezőgazdaságba merül el teljes elánnal, míg mások a gyümölcstermesztés felé fordulnak nagy bizalommal. A lehetőségek széles skálán mozognak. Ehhez adott nagyságú terület szükséges, valamint a kialakított koncepción túl, professzionális gépek. Amíg régen többnyire kézi erővel történt egy gyümölcsös fenntartása, addig az ma már közel sem profitábilis. A gépek vették át az irányító szerepet, így már hatalmas területek fedhetőek le, minimális energiaráfordítás mellett. Egy traktor rengeteg ember munkáját végzi el, kevés anyagi ráfordítás mellett.

A Novara weboldalán további hasznos információkat találhatsz a gyümölcstermesztés gépeiről. Megéri ezeket közelebbről megismerned. A kijelölt területeket általában kerítéssel veszik körbe, amihez az oszlopfúrók jól jönnek. Ezeknek előnyeit a lugasok kialakításánál, illetve fák telepítésénél használhatod ki. A sorközöket és sorokat muszáj megművelni kezdetben, majd azokat rendszeresen tisztán tartani kaszálással. A fák metszése sem maradhat el, a kártevőkkel szemben pedig szintén fel kell lépni permetezéssel.

Bár több év is eltelhet, mire a fák termőre fordulnak, de ilyenkor a záró és bogyós betakarító rendszerek azok, amik gyorsítják a szüretelést. A minőségi szerkezetek segítségével minden munkafázist időben és maximális hatékonyság mellett végezhetsz el. A befektetés kezdetben bár igen magas költségeket mutathat, de a megtérülés többéves távlatában nézve mindenképpen megéri, mert a kiváló eszközök gyakran évtizedeken át teszik a dolgukat, minimális karbantartás mellett. Az alaposan felszerelt géppark mindig tágítja a lehetőségeket, amiket kár lenne veszni hagynod.