kályha kandalló

A vízteres kályha kandalló pozitívumai


A vízteres fűtőberendezések sikere a hagyományos és korszerű működési elvek tökéletes kombinációjának köszönhető. Hogyan is funkcionál, fűt ez a kályha kandalló? Az üvegein keresztül sugárzó hőt ad le és ami által azt a szobát tudja kifűteni, ahol telepítésre került.

Ennek köszönhetően nem csupán a kellemes meleg garantált, de a tűz látványa is kiélvezhető. Igazából egy speciális kazánról van szó, hiszen a víztérnek hála a teljesítmény egy része a fűtésrendszerben lévő víz felmelegítésére szolgálhat. A beépített vízteres hőcserélőben a víz felmelegszik.

A fűtésrendszer továbbítja ezt a ház különböző szobái felé. A megfelelő kialakítással akár a fürdéshez, mosogatáshoz szükséges meleg víz előállítására is alkalmas. A vízteres kályha kandalló számtalan pozitív tulajdonsággal rendelkezik.

Kétségtelen, hogy egy sokkal kényelmesebb megoldás ez, mint például egy légfűtéses szerkezet, hiszen az egész ház egységes felfűtését meg tudja oldani a segítségével az ember. A rendszer kiegészíthető környezetbarát és költségtakarékos napkollektoros fűtéssel, illetve használati meleg víz ellátás is megoldható az alkalmazásával.

Megfelelő szigetelés a hőálló vakolattal

A fűtőszerkezetek építésekor nem szabad megfeledkezni a szigetelésről. A megfelelő hőálló vakolat révén a határoló falazatok hőmérséklete nem fog a megengedett érték fölé emelkedni. Mi a helyzet akkor, amikor a hőszigetelés nem történt megfelelő módon, vagy egyáltalán nem történt meg a megépítése?

Nos, a cement nem bírja a hőt, fokozatosan gyengül, a kötését elveszíti és szétporlik. A vakolat megrepedezik, a faltól elválik és lepotyog. Emiatt pedig a falazat is nagymértékben gyengül. A vakolat lehullásával a légcirkuláció port keringtet a szobába. Mindenki szeretné ezt elkerülni, hiszen ez rengeteg kellemetlenséggel járhat.

Az ideális hőálló vakolat használata ezért is fontos. A szakértők tudják, hogy a kandalló teljes hátfalát, a tűztértől a lefedésig szigetelni kell, hiszen csakis így kerülhetők el a negatív hatások. Nem mellesleg a födémről sem szabad megfeledkezni, hiszen ennek az átmelegedése is sok gonddal járhat.