Szürkehályog műtét

Szürkehályog műtét után mikor lehet alkoholt inni?


Nem előzi meg olyan felkészülés, mint egy sebészeti beavatkozást, mégis fontos, hogy hanyagoljuk az italozást, mert az hatással lehet a gyógyulási folyamatra és a végeredményre egyaránt. Szürkehályog műtét előtt és után is érdemes egy ideig kerülni az alkoholfogyasztást. Ha nem olyan, mint egy hagyományos operáció, amihez 24 órás felkészülés szükséges, majd több napos regenerálódás a betegállomány során, akkor mégis miért nem lehet egy jót mulatni a lézeres szemműtét napja előtt?

Mert előfordulhat, hogy az orvos nem fogja elvégezni a műtétet, ha még kissé becsípve, alkoholszagúan érkezünk a megbeszélt időpontra. Amennyiben lehet kerüljük az alkoholfogyasztást a műtét előtt és után is, legalább egy teljes napon keresztül. Az ok egyszerű. Aki már ébredt másnaposan, az bizonyára megtapasztalta az elviselhetetlen fejfájást, a száraz, rossz szájízt. Ennek oka, hogy az alkohol teljes mértékben kihajtja a vizet a szervezetünkből, ami dehidratált állapotba kerül. Lecsökken az antidiuretikus hormon termelése, amitől nagyobb mennyiségű vizet veszítünk.

Ezért látogatjuk sűrűbben a mosdót. De az orvost nem a rossz leheletünk fogja zavarni, hanem az irritált szemünk a szemszárazság következtében. Hagyományos esetben a könnytermelés folyamatos, ezért egy filmréteg védi a szemet az irritációtól. Ha ez megszűnik vagy lecsökken, akkor kiszárad a szem, kipirosodik, irritált lesz, ami nem túl előnyös egy szürkehályog műtét előtt. A kontaktlencse viselése különösen komoly problémát jelent ebben az esetben.

Tegyük fel, hogy hősként álltuk a sarat, nem engedtünk a kísértésnek, egy pohárkával sem gurítottunk le előző este, a műtét is sikerült. Irány a bárba ünnepelni. Ez sem igazán ajánlott, mivel az alkoholnak véralvadásgátló hatása van, nem mellesleg pedig gyengíti az immunrendszert, amiből logikusan következik, hogy hosszabbá válik a gyógyulás folyamata. Arról nem is beszélve, hogy bizonyos gyógyszerek hatását is csökkenti. Az első napon a gyógyulás 80%-a lezajlik, ezt követően a 100% elérése jó néhány napig tart. Ez alatt ne vigyük túlzásba az italozást! Szemszárasság esetén műkönny használata javasolt.