Számítógéphez csatlakoztatható multiméter


Van, akinek a szakmájából kifolyólag, másnak csak hobbiból van szüksége egy ilyen műszerre, viszont az biztos, hogy olyan extrákkal van ellátva, amelyek mindenképp előnyösnek számítanak, hogyha áramkörökről és elektromos berendezésekről van szó. Manapság elterjedt hobbinak számít a számítógép építés, viszont elég egy rossz mozdulat és könnyen kárt lehet okozni például az alaplapban.

Ha van kéznél egy multiméter, akkor esélyünk nyílik megtalálni a hibát. Amennyiben szerencsénk van, akkor saját kezűleg is kicserélhető a hibás alkatrész és nem kell az egész alaplapot a kukába dobni. Mások hangszórókat és erősítőket barkácsolnak a garázsban. Ezeknek a teljesítménye és az elektronikája is pontosan lemérhető egy multiméter segítségével, ezért nem fog senkit kellemetlen meglepetés érni, amikor ráköti az erősítőre a hangfalakat, amelyek leégnek, mivel nem bírják az erősítő által kibocsátott jelek erősségét.

A multimétert természetesen a villanyszerelők és villamosmérnökök is előszeretettel használják, hiszen némelyik modell akár számítógéphez is csatlakoztatható. Egy épület elektromos hálózatának a kialakítása sokkal egyszerűbb és biztonságosabb abban az esetben, hogyha megtörténnek a pontos mérések a munka során. Hogyha furcsa anomáliákkal találkozunk a lakásban az elektromos hálózatot illetően, akkor könnyen fényt deríthetünk a különös jelenségekre a multiméterrel.

Egy régi biztosítéktábla is okozhat gondokat, ami még olvadó biztosítékokat használ. Már sokkal korszerűbbnek számít az FI-relé, bár bizonyos esetben ez is meghibásodik, hogyha silány minőségről van szó. Ebben az esetben sincs más hátra, mint a mérés, amit a multiméterrel érdemes elvégezni.