barnaszén

Megbízhatónak mondható a fűtés szénnel?


Ha a szénnel való fűtésről van szó, akkor sokan egyből a barna fajtára gondolnak. A barnaszén egyik legelterjedtebb típusa a ledvicei dió, hiszen ez elég hatékony, illetve árban is kedvezőbb, mint a fekete fajta. Ennek nagyjából 4 ezer Forint körül árulják mázsáját.

A barnaszén fűtőértéke körülbelül 15 MJ/kg. Ha valaki ezt választja, annak figyelni kell arra, hogy a tárolás során elkezdenek belőle illóolajok kiválni, és megkezdődik az oxidáció, aminek következményeként akár néhány hónap leforgása alatt 10-15 százalékot romolhat a fűtőértéke.

Mit lehet ez ellen tenni? Nos, a tulajdonos jól teszi, ha egyszerre csak kevés barnaszén beszerzése mellett dönt. Tárolás céljából nem érdemes több mázsa mellett dönteni. Épp csak annyit kell venni, amire egy pár hétig szüksége van az embernek.

Ha már a barnaszén a téma, fontos kiemelni, hogy nem mindig lehet tudni a fűtőértéket, nem úgy, mint a fánál vagy épp a fabrikettnél. Ezért a vevő kénytelen hinni az eladó szavának. Ez efféle szén egyik pozitívuma abban rejlik, hogy tovább ég, ezért akár az egész éjszakát végigaludhatja a tulaj úgy, mert nem kell rakni a tűzre.

A fűtés szénnel tehát rengeteg mindenkinek egy remek opciót jelent. Nyilván nem csupán a barna típus létezik. Ebből nagyon sok fajta van. A szakemberek mindig elmondják, hogy még a közel azonos szenek is eltérnek egymástól a keletkezési kort, keménységet vagy épp a kitermelés helyét illetően.

Sőt, még az is fontos, hogy a tárolás milyen módon megy végbe. A fűtés szénnel tehát egy olyan dolgot takar, amit rengeteg minden befolyásolhat. Tény és való, hogy a mai napig az egyik legnépszerűbb fajta a fekete. Miért? Főként azért, mert ez a legkalóriadúsabb: 27-32 MJ/kg közötti értékkel rendelkezik.

A fűtés szénnel azért jó választás, mert a fekete fajtának például minden olyan előnye megvan, akárcsak a fabrikettnek, azt leszámítva, hogy ugye egyszerűen lehetetlen tiszta kézzel megoldani a tűzrakást a fekete szénnel.

Ha már a fűtés szénnel a cél, akkor azt is meg kell jegyezni, hogy a modern kazánoknál elfelejthetőek a kormos, füstölgő kémények. Ezekkel a fűtés sokkal tisztább és hatékonyabb.