túrabotok

Növelik a mozgás hatékonyságát a túrabotok


A túrázás nem könnyű dolog. Jó fizikai erőnlétet, pénzt a szükséges felszerelés megvásárlására, szervezőképességet és pozitív hozzáállást igényel. A nomadsport.eu webshop segít a kiváló minőségű felszerelés kiválasztásában, ami nem hagy cserben és biztosítja a zökkenőmentes kirándulást.

A túrabotok nem új elemei a túrázók felszerelésének. Régebben kicsit másképp néztek ki, mint a maiak: kb 1,5 méteresek vagy annál is hosszabbak voltak, éles acél heggyel és néha a kézre rögzítő zsinórral. Ezeket később felváltották a mostanság ismert túrabotok. A nélkülözhetetlen felszerelések napról napra újabb és újabb felhasználókat szereznek.

Mint minden más eszközt, amit a vadonba készülő embereknek hoztak létre, ezeket is az egészség megőrzésére és az emberi test erőforrásainak növelésére tervezték különleges körülmények között. Bármilyen tervezési jellemzőkkel is rendelkeznek, a túrabotok további támaszpontokat biztosítanak, lehetővé téve, hogy a terhelés kb 40%-a a lábakról a karokra helyeződjön át. Ez csökkenti az ínszalag sérülések valószínűségét mászáskor és ereszkedéskor.

Ha Ön túrázó vagy túravezető, akkor bizonyára a túrabotok nem jelentenek újdonságot, hanem sokkal inkább bevált támasztékként gondol rájuk a kalandozásaihoz. A formatervezési típusok, anyagok és kiegészítő funkciók azonban eltérőek lehetnek, ahogyan a felhasználásuk is.

Egy-egy aktív túrázó akár 3-5 összecsukható botkészletet is tarthat az arzenáljában. A botok szabványos hossza 65 és 150 cm között mozog. Ha hosszú síkvidéki gyalogláshoz szeretne túrabotokat vásárolni, akkor jobb, ha egy részből álló modelleket vesz számításba. Ezek segítenek tehermentesíteni a hátat, és átvenni a súly egy részét. Ha túrabotokra támaszkodik könnyebben viseli majd a terhelést és pihenhet.

A megnövekedett tartósság lehetővé teszi, hogy az ilyen lehetőségeket ne csak a rendeltetésükre használja, hanem a tartó eszközök alternatívájaként is. Rajtuk könnyen rögzítheti a sátrat, ezért a felülettel való jó tapadásnak köszönhetően az ilyen sportfelszerelések hasznosak lesznek egy kempingezés során is. Ha viszont hegyvidéki terepen történő trekking gyalogláshoz szeretne túrabotokat vásárolni, akkor jobb, ha teleszkópos modelleket választ.

A kihúzható botok hossza állítható, így a hegyekben való mászáskor nélkülözhetetlenek. A markolat jelenléte biztos tartást garantál a kézben, ami megakadályozza a csúszást. Hegymászáskor jégtörőként is használhatóak, de itt érdemes nem túl keményen bánni velük, nehogy eltörjenek. A nagy választékban elérhető kialakításoknak köszönhetően bármilyen felületen könnyedén biztosíthatják a maximális tapadást.

Túrabotok állítható hosszal

Ezeknek az egymással összekapcsolt üreges csöveknek a hossza állítható, és nehéz terepen további támaszpontként használhatóak. A túrabotok hasznos tartozékot jelentenek a turisták életében, mert lehetővé teszik, hogy kevésbé fáradjanak el az útvonalon, és jobban élvezzék a túrát.

A teleszkópos kialakításuk hozzájárul a gyors beállításhoz, és biztosítja a kompakt méretet szállítás és tárolás közben. A túrabotok közvetlen célja, hogy a test és a hátizsák súlyát a térdről és a hátról a kezekre helyezzék át. Ezenkívül további támaszpontokat hoznak létre, amik lehetővé teszik az egyensúly megtartását nehéz terepen, például keskeny, lejtős ösvényen vagy folyóban való gázoláskor.

Magabiztosabb mozgást nyújtanak, a hófelszínen lévő kisebb lejtőkön pedig jégcsákányként is használhatóak. A pólusokat egyes sátor modellek felállításához is alkalmazzák támasztékként. A túrabotokról, az egyes termékek jellemzőiről és azok áráról részletesebb információt a webshopunk tanácsadóitól tudhat meg.

Annak érdekében, hogy a túrabotok betöltsék a funkciójukat, és ne okozzanak kényelmetlenséget, fontos, hogy a mozgás során biztosítsák a kezek helyes helyzetét. Ehhez alaposan meg kell választani a botok optimális magasságát. A teleszkópos modellek, mint már említettük, állítható méretűek, így a felhasználó közvetlenül használat közben is megtalálhatja az optimális magasságot.

A kezdőknek abból az alapelvből kell kiindulniuk, hogy a botot tartó kéz esetében 90°-os szögben kell behajlítani a könyököt. Ennek megfelelően célszerű a bot magasságát attól függően állítani, hogy síkban, lefelé, felfelé vagy egy csúcson haladva jár a túrázó. Amikor valaki egy kicsit jobban megismerkedik a túrabotokkal, rájön, hogy melyik kéztartás az optimális a számára.

Ezért lehet, hogy a szabványosnál kicsit magasabb vagy kicsit alacsonyabb kialakítású termékre van szüksége. A nem teleszkópos botok hossza fix, ezért a vásárláskor gondosan ki kell választani a megfelelő méretet. Ehhez használja a magasság * 0,7 egyszerű képletét és a 90°-os szabályt. Egy meghosszabbított nyél vagy egy teleszkópos résszel kombinált modell lehetővé teszi, hogy a hosszt a terepen a saját igényeihez igazítsa.

Figyeljen a szekciók számára is. Ez mindenekelőtt a termék méretét befolyásolja összecsukott állapotban. Minél több szekció van, annál kompaktabb a bot. Vegye azonban figyelembe, hogy a csatlakozások gyakran még a kiváló minőségű termékeknél is gyenge pontnak számítanak. Ezért azt tanácsoljuk, hogy válassza az arany középutat, és részesítse előnyben a három szekcióval rendelkező túrabotokat.