tequila

Miképpen készül a tequila?


Igazi különlegességnek számít az italok között. A tequila előállításához a kék agavé nevű növényt használják fel. Ez a virágfajta rendkívül gazdag cukorforrás. Az aratás során a növényt kiszedik a földből úgy, hogy a leveleit eltávolítják. Ezután a megtisztított tő hőkezelésen esik át annak érdekében, hogy cukor képződjön.

Ilyenkor 48 órára gőzfűtéses kemencébe rakják vagy autoklávokba helyezik, ahol elegendő 12 órát hagyni. Ezek a műveletek nagyban befolyásolják a tequila ízét. Ahhoz, hogy a cukrok alkohollá alakuljanak át, rozsdamentes acéltartályba helyezik. Az úgynevezett musthoz adnak élesztőt, tápanyagokat, valamint még vizet.

A lepárláshoz acél- és rézüstöket vesznek segítségül. A lepárlási folyamat kétszer kell végbemenjen. Az utópárlatot fel lehet használni a következő adag mustnál. Ha ezek a folyamatok helyesen mentek végbe, akkor a tequila a palackokba kerülhet. Nem feltétlenül szükséges érlelni, viszont vannak olyan esetek, amikor több vagy kevesebb ideig mégis hagyják érlelik.