budaiszemeszet

Mi történik egy általános szemészeti vizsgálat alatt?


Bizonyos rendszerességgel mindenkinek javasolt egy átfogó szemészeti szűrővizsgálaton részt venni , amely során több műszeres mérést is elvégeznek. A www.budaiszemeszet.hu weboldalon erre is kitérnek. Az előzetes orvosi konzultációt követően, a személyre szabott vizsgálatokkal, mérésekkel kiszűrik az esetleges rendellenességeket, illetve fény derülhet egyes krónikus betegségek kialakulására, meglétére is.

Ezek megállapítására az alábbi vizsgálatok lehetnek szükségesek: szemmozgások vizsgálata, szemnyomás mérés, könnyfilm felszakadási idő, szemfenék, illetve réslámpa, szín és térlátás vizsgálat, üvegtest biomikroszkópos vizsgálata, szaruhártya-görbület mérése, fénytörés meghatározás közelre és távolra, szürke- és zöldhályog szűrés.

A vizsgálatok és mérések a meglévő panaszok, a családban felmerülő szemészeti betegségek, és a szakorvos javaslata alapján történnek. Az esetleges betegségek kockázatának növekedése miatt, 40 éves korig kétévente, azon túl évente szükségesek a szűrővizsgálatok. A szakorvosok a vizsgálat során fényt derítenek az esetleges látászavarok okára is.

A fénytörési hibák is kiszűrhetők, műtéttel korrigálhatók. Egy általános vizsgálat körülbelül másfél órát vesz igénybe. Bizonyos vizsgálatok pupillatágítással végezhetők el, ami szemcseppentéssel történik. Mivel a pupillatágítás homályos látással, fényérzékenységgel jár, a vizsgálathoz mindenképp kísérő személy jelenléte szükséges.

A vizsgálatokat elvégeztethetjük magánrendelőkben is, előzetes időpont foglalással. A rendelők jól felszerelt műtővel vannak ellátva, így az esetleges műtéti beavatkozások is lebonyolíthatóak sok magánrendelőben, az arra specializálódott szakember közreműködésével.

A szűrővizsgálatokra szükséges magunkkal vinni a TAJ-kártyát, az esetlegesen szedett gyógyszerek listáját, ha van, a viselt szemüveget. Ha esetleg kontaktlencsét viselünk, annak használatát érdemes a vizsgálat előtt pár nappal már mellőzni. Az egyes szemészeti szűrővizsgálatok áráról tájékozódhatunk az interneten, a weboldalon található árlistából.