repceméz

Jót tesz a szervezetnek a repceméz fogyasztása


Nyáron a repceföldek hihetetlenül gyönyörű látványt nyújtanak. Hatalmas napsárga takaróra hasonlítanak és szédítő illatot árasztanak. Annak ellenére, hogy ezt a növényt takarmánynak tekintik, más célokra is felhasználják. Kiváló minőségű növényi olaj, valamint finom és aromás méz készül belőle. Ezt a terméket sárga szín jellemzi, enyhén fehéres árnyalattal, valamint csodálatos és páratlan aromával, ami révén a repceméz fogyasztása kellemes élmény.

Az íze nagyon édes, azonban enyhe keserű íz is tapasztalható rajta. A textúrája nagyon sűrű és gyors kristályosodás jellemzi. Az európai országokban a termelői akácméz mellett, a repceméz fogyasztása igen elterjedt, a sok hasznos tulajdonságának köszönhetően. Ezért nevezi a legtöbb méhész élő méznek.

Számos gyógyászati termék nélkülözhetetlen összetevője, ezen kívül más hasznos kiegészítőkkel együtt, gyakran használják táplálkozási célokra is. Egyes országokban hatékony természetes gyógymódként alkalmazzák a szív- és érrendszer megbetegedéseire. A terápiás tulajdonságai azonban ezzel nem érnek véget. Megfázás esetén tejben oldott repceméz fogyasztása ajánlott.

A repcemézet alacsony ásványi anyag tartalom jellemzi és ebben a tekintetben gyengébb, mint más virágméz fajták, például a hárs vagy a gesztenye. A jótékony tulajdonságait azonban ez nem csökkenti, hiszen számos hasznos vegyületet tartalmaz, különösen olyanokat, mint a kálium, foszfor, kalcium és magnézium, bór, valamint kisebb mennyiségben cinket és nátriumot. Egy sor vitamin (C, K, B csoport és fenolsavak) megtalálható benne.

A repceméz fogyasztása antibakteriális tulajdonságai miatt is javallott

Antibakteriális tulajdonságai tekintetében, ez a méz átlagosnak tekinthető. Hatása elsősorban helyi jellegű, így a repceméz fogyasztása segíthet az akut légúti fertőzések, például a megfázás vagy az influenza kezelésében, a tünetek enyhítésében.

Tanulmányok szerint, hatékonyan gátolja az antibiotikumoknak ellenálló Staphylococcus baktériumok növekedését. Akkor mutatja a legnagyobb hatékonyságot, ha méhpempővel kombinálják. A mézben lévő repce pollen enyhe immunmoduláló hatással is rendelkezik, serkenti az immunrendszer működését.

A repceméz fogyasztása segíthet csökkenteni a torokfájást és ha lehetséges, csillapíthatja a köhögést, köszönhetően a természetes antibakteriális és nyugtató tulajdonságainak. Ebben az esetben ajánlott étkezés előtt 1 órával, folyadék nélkül fogyasztani. Mint minden mézfajta, a repceméz is energetizáló hatású és kiválóan alkalmas az alacsony vércukorszint, a fáradtság megelőzésére.

A világos fajtáit természetes arcmaszkként használják, az egyenetlen bőrtónus eltüntetésére. Állagának köszönhetően, különösen jó természetes hámlasztó tulajdonsággal rendelkezik és segíthet a pórusok eltömődésének feloldásában, a faggyú csökkentésében, valamint az arcon lévő szennyeződések eltávolításában, így folyamatos használat mellett, csökkenti a pattanások kialakulásának esélyét.

Termelői méz a sikeres iskolai naphoz

A reggelit gyakran a nap legfontosabb étkezéseként emlegetik és amikor a gyermekekről van szó, kulcsfontosságú, hogy a megfelelő mennyiségű tápanyaggal kezdjék a reggelt. Mivel a napindító étkezés a gyermekek táplálkozásának középpontjába kerül, a termelői méz természetes és ízletes megoldást kínál a nap indításához. Az aranyszínű elixír nemcsak a fiatal ízlelőbimbókat elégíti ki, hanem biztosítja, hogy minden reggel a táplálkozás és az élvezet megfelelő keverékével kezdődjön.

Miért éppen termelői méz? Mert finom, kalóriadús, tápláló és édes kiegészítője a reggeli rutinnak. Tele van természetes cukrokkal, antioxidánsokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, így gyors energialöketet biztosít.

Manapság a gyermekeknek szánt reggelik cukorral terheltek. Egy tál gyümölcsös gabonapehely például ½ pohár tiszta cukrot tartalmaz. Ez különös aggodalommal tölti el a szülőket, akik egészségesebb alternatívákat keresnek, amelyek nemcsak a gyermekek ízlelőbimbóit elégítik ki, hanem hozzájárulnak az általános egészségükhöz is.

A cukor helyett, ami energiacsúcsokat és -összeomlásokat okozhat, a termelői méz egész nap állandó energiaáramlást biztosít. Ami a legjobb, hogy tele van antioxidánsokkal, alapvető nyomelemekkel és vitaminokkal, valamint immunerősítő tulajdonságokkal.