Grantis önkéntes nyugdíjpénztár

Az önkéntes nyugdíjpénztár fogalma – Mit kell róla tudni?


A különféle nyugdíj előtakarékossági lehetőségek olyan megoldásokat kínálnak, amelyekkel elérhető, hogy plusz megtakarítás gyűljön össze a jövőre nézve. A legtöbben erre még csak nem is gondolnak, hiszen a fizetésükből automatikusan vonják le a járulékokat, amelyek kimondottan erre szolgálnak. Az adózott összegekből pedig olykor elég megélni, abból még félretenni is roppant nehéz. Vannak kiskapuk, amelyek miatt sokan úgy vannak alkalmazva, hogy csak minimális befizetésekre legyen szükség.

Ha némi kompenzáció formájában a különbség kézbe jön az egyértelműen jó, de annyival kevesebb nyugdíjjal kell majd kalkulálni. Hiába él most valaki jól, ha nyugdíjasként szűkölködnie kell emiatt. Megéri törekedni ezért a biztonságra. A Grantis önkéntes nyugdíjpénztár kisokosa remekül összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat. Az ÖNYP az egyik legrégebbi és jól bevált előtakarékossági forma. Egyszerűsége abból ered, hogy nincs szükség magasfokú pénzügyi ismeretekre a működtetéséhez, mert a befizetett összegeket szakértők fektetik be a személyesen kiválasztott portfólió alapján.

Bár már néhány ezer forinttal elkezdhető a takarékoskodás, ezért mégis megéri nagyobb összegeket befektetni ebbe, ugyanis így a hozam is növekszik. Többen elkövetik azt a hibát, hogy nem elég motiváltak, ami miatt az évek alatt csak minimális tőke gyűlik össze, amivel a végén nem lesznek kellően kisegítve. Le kell tehát ülni, elővenni a számológépet, papírt, ceruzát és alapos költségvetést készíteni, több évtizedre előre. Mindezek után lehet választani az összeállított csomagokból.

Ha idővel jobb opciók jelennek meg, akkor esély van a váltásra, amikor pedig valaki pénz szűkébe kerül, akkor szüneteltetheti a befizetéseket. Még bizonyos összegű adójóváírás is rendelkezésre áll, ami tovább növeli a bizalmat és fokozza a lehetőségeket. Ami tehát elmondható, hogy mindenképpen megéri az önkéntes nyugdíjpénztárba való befektetés, csak oda kell figyelni a mértékekre. Ha valamire, akkor erre megéri időt és energiát szánni a kiválasztás során, hiszen ez fogja az anyagi biztonságot legalább részben szolgáltatni a jövőben.