rum

A rum egyedi eszenciája


Az emberi leleményesség egyik ékes példája, hogy szinte mindenből képesek vagyunk alkoholos italt előállítani. Ugyan mire lehetett volna felhasználni a nádcukorgyártást követően fennmaradt melaszt?

Hát persze, hogy a rum előállításához szükséges alapanyagként kezdte el hasznosítani a kor embere. A kalózok italának is tartják, hiszen elsősorban a Karib-térségben volt elterjedt, ahol ezek a vízi banditák tevékenykedtek abban az időben.

Az első rum lepárlás a feljegyzések szerint a 17. században történt. Állítólag az ültetvényen dolgozó rabszolgák fedezték fel, hogy a melasz alkalmas alkoholos ital előállításához. Ironikus módon a már lepárlással előállított rumot előszeretettel használták fizetőeszközként a rabszolga-kereskedelem virágkorában.

Az évszázadok alatt az egyre kifinomultabb eljárással készült italok lassan meghódították az egész világot, hiszen összetéveszthetetlen aromával rendelkeztek. A fehér rumot előszeretettel használják koktélok alapanyagaként. A „ron vejo“ változatot, ami az idős változatokra utal, általában tisztán fogyasztják.