porckorongsérv

A porckorongsérv tünetei és kezelése


Az egyre kevesebb aktivitást megkövetelő, nyugatias életvitel miatt nagyon kitettek az emberek a különféle, mondhatni kényelmi betegségeknek. Az ülőmunka bár önmagában lehetne kellemes, de hosszabb távon igen komoly veszélyeket rejt magában. Ha ugyanis elhanyagolásra kerül a szervezet tartórészeinek, tehát az izmoknak a karbantartása, akkor az előbb-utóbb megnyilvánul különféle panaszokban. A porckorongsérv kialakulása éppen ide tartozik. Tévút azt hinni, hogy amikor fáj valami, főleg ha nem megerőltetés miatt jelentkezik az érzés, akkor még többet kell pihentetni.

A túlkímélés legalább annyira veszélyes számos esetben, mint a fokozott megerőltetés. A Gyógytornászom rendelő szerint a porckorongsérv kialakulása nem egyik pillanatról a másikra történik, ezért fontos odafigyelned a gerinced védelmére. A rendszeres edzés éppen ezért elengedhetetlen. A csigolyák közötti porckorongok akkor fognak kitüremkedni és megkopni, kiszakadni, ha a háttat övező izmok képtelenek azokat stabilan a helyükön tartani. Természetesen a fokozott terhelés is vezethet ennek létrejöttjéhez.

Bár itt nagy kérdés, hogy mit jelent a fokozott terhelés, mert egy elkényelmesedett szervezetnek már az is megerőltető, ami egy jó fizikai állapotban egyáltalán nem lenne az. A fájdalom jelentkezése okán gyakran természetellenes testtartás alakul ki, ami újabb terheléseket jelent. Ha már krónikussá váltak a tünetek, akkor mihamarabb szakemberhez kell fordulni. Drasztikus esetben elengedhetetlen a műtét, de ezt követően a felépülés során ugyanúgy szükség van a gyógytornára.

A McKenzie terápia személyre szabott formában, gyorsan érezteti a hatását és kezdetben a fájdalom mérséklését éri le, majd pedig a porckorongot juttatja vissza a helyére és kellő tartást nyújt a gerincoszlopnak az izmok megerősítése révén. Bár jobb nem eljutni erre a szintre, de megnyugtató tudni, miszerint még a súlyos esetekből is ki lehet lábalni megfelelő odafigyeléssel és lelkiismeretes gyakorlatok végzésével. Az egészség megőrzése a kulcs ahhoz, hogy valaki teljes és boldog életet élhessen. A gyogytornaszom.hu weboldal munkatársai segítenek ebben.