whisky fajták

Whisky fajták: skót single malt és blended


A whisky az egyik leghíresebb és legnagyobb hagyományokkal rendelkező szeszes ital a világon. Az évszázadok során a whisky különböző országokban és régiókban, eltérő stílusokban és ízvilágokban fejlődött ki. A whisky fajták a készítési módszer, az összetevők és a földrajzi elhelyezkedés alapján kategorizálhatók. Megéri hát alaposan megismerni nehányat a népszerűbb whisky fajták közül és azok sajátosságait is.

A skót whisky a világ talán legismertebb és legelismertebb whisky fajtája. Skóciában készül, és a két fő típusa a single malt és a blended whisky. A single malt whisky fajták kizárólag malátázott árpából készülnek egyetlen lepárlásban, egyetlen lepárlóban. Ez a típusú ital híres az egyedi ízprofiljáról és a különböző skót lepárlók sajátosságairól.

A blended whisky fajták egy vagy több single malt és egy vagy több grain whisky keverékéből állnak. Ezek lehetnek komplexek és kiegyensúlyozottak, és a világ sok részén nagy népszerűségnek örvendenek. Mindkét változat megvásárolható hazánkban is, például a sokak által látogatott premiumitalnagyker.hu weboldalon.