tetőablak

Segítséget nyújt a hőszigetelésben a tetőablak


A padlástérben kialakított lakrész megtervezésénél fontos előre meghatározni a behelyezendő nyílászáró pontos helyét és a méretét, amiben egy profi tervező felkeresése nyújthat segítséget. A tetőablak kiváló megoldást jelent egy világos helyiség létrehozásában, mivel ezen keresztül több napfény áramlik be, mint a hagyományos ablakon át. a szerkezete készülhet fából, műanyagból és alumíniumból.

A nyitási módja szerint kétféle típus említhető meg, a billenő és a felnyíló-billenő. A billenő tetőtéri ablak kizárólag csak billenő módban nyílik, míg a felnyíló-billenő változata, a billenő technika mellett, 45 fokos szögben is kinyitható. A zár és a kilincs a tetőablak alsó és felső részére egyaránt könnyen felszerelhető, igy kényelmesen lehet kezelni a ki- és a becsukásnál. A kézzel nehezen elérhető magasságban ajánlatos elektromos vezérlésű típust választani, amit távirányító vagy távirányítórúd segítségével lehet működtetni. A lakrész energiavesztesége a legnagyobb mértékben mindig az ajtón és az ablakon keresztül történik, ezért érdemes a tetőablak beszerzésénél a minőségi és a jó hőszigetelő tulajdonsággal rendelkező terméket kiválasztani, így a későbbiekben az anyagi kiadások megspórolhatóak.

A hőszigetelést nagymértékben meghatározza a tetőablak üvegezési technikája, a sima vagy a többrétegű üvegezés. Az UV sugárzás és a fényvédelem a tetőablak különböző kiegészítőivel valósíthatóak meg, amiket általában nem tartalmaz az alapcsomag és ezeket külön lehet megvásárolni. Ilyen kiegészítő termékek lehetnek a hővédő rolók, az árnyékolók és a szúnyoghálók, amelyek a komfortos hőmérséklet kialakításban játszanak fontos szerepet.