whisky fajták

Scotch whisky fajták tájegységek kereszttüzében


A minőségi italok kortyolgatása igazi ünnepi élménnyel ajándékozza meg a fogyasztót. Azok, akik sokat adnak a színvonalra, minden bizonnyal a whisky fajták között is gond nélkül elnavigálnak.

E cikkünk azoknak íródott, akik zavarba jönnek, ha a whisky és a whiskey alkoholos italok közötti különbségek kerülnek terítékre. Az utóbbi típus az ír és az amerikai nedűk gyűjtőneve, míg az előbbi tipikusan a kanadai és a méltán híres skót márkákat takarja.

A szakértők egyetértenek abban, hogy a skót whisky fajták a párjukat ritkítják, az egyedi zamat, aroma és hatás vonatkozásában. Ezek a párlatok Skócia egyes tájegységeinek a jellegzetességeit is magukban hordozzák, így más íze van a Highland, ami a Skót-felföld szerelemgyereke, és megint mással bír az Islay, ami a Belső-Hebridák egyik szigetén készül.

Az sem jelent gondot, ha nem tudunk dűlőre jutni a whisky fajtákkal kapcsolatosan, hiszen a nagyobb márkákkal, mint a Glenfiddich, a Caol Ila vagy a Glenmorangie már garantáltan nem lehet bakot lőni.