Hajnövesztő szerek és a hamis remények


Szinte azonnal tettre sarkallja az embert annak a ténynek a felismerése, hogy nála is elindult a kopaszodás. A hajnövesztő szerek egész sorát lehet a patikákban és a gyógynövényes boltokban beszerezni, amelyek hosszú távú használat esetén ígérnek eredményt. Egyesek óvatosabban fogalmaznak és csak annyit állítanak, hogy a meglévő haj nem fog kihullani, vagyis nem növesztést, hanem megtartást ígér. Már az is nagy eredménynek számítana egy olyan embernél, akinél megjelentek a kopaszodás első jelei.

Nézzük meg jobban, hogy mi is a kopaszodás! A hajszálak a fejbőrben lévő hajhagymákból nőnek ki. Legnagyobb részt keratinból állnak. Amennyiben a hajhagymák nem működnek megfelelően vagy elhalnak, akkor nincs ahonnan kinőjenek. A gyengén működő hajhagymákból kihullik a haj és többé nem nő ki onnan. Az egészséges fejbőr és a jól funkcionáló hagymák adják meg a szép hajkoronát. A hajnövesztő szerek ezeket a területeket célozzák meg leginkább. A tudomány mai állása szerint, az elhalt hajhagymákat semmilyen növesztő szer nem tudja újraéleszteni.

Vagyis azok a hajnövesztő szerek, amelyekről a reklámokban azt állítják, hogy újra képesek aktiválni az elhalt hajhagymákat, nem valószínű, hogy a teljes valóságot fedik. Akkor mit tehet a kopaszodás ellen? Leginkább azt, hogy megfigyeli miért történik. Vajon az apja, nagyapja kopaszodott? Valamilyen étkezésbeli, éghajlatbeli vagy hormonális változás történt az életében? Ha ezek valamelyikére igen a válasz, akkor érdemes ott beavatkozni, mint hamis reményekkel kecsegtető termékeket összevásárolni, majd idegeskedni azon, hogy miért nem működnek.

Azok a hajnövesztő szerek, amelyek az egészséges fejbőr fenntartását célozzák meg, valószínűleg megfelelnek a normál állapotok fenntartásához. Viszont, ha valahol máshol húzódik meg a probléma gyökere, akkor az átlagos fejbőr környezetének megteremtése sem lesz elegendő az elvárt eredményhez. Ha ekcéma okozza a haj elveszítését, akkor a hajnövesztő szerek közül egyet se tegyen rá, hanem keressen fel egy bőrgyógyászt!