Szegélynyírók többféle változatban

Elektromos szegélynyíró adagolható damilszállal


Gyakran előfordul, hogy összetévesztik a fűkaszával. De mégis mi a különbség a két szerszámgép között? Elsősorban a teljesítmény, illetve a felhasználási terület. Az elektromos szegélynyíró általában szerényebb teljesítménnyel bír és damillal vágja a füvet, illetve a gyomnövények szárát.

A nagy fordulatszám miatt, a műanyag vágószál hatalmas gyorsasággal pörög, ám nem minden esetben alkalmazható a fás szárú növényekhez. Ha mégis megpróbálnánk az elektromos szegélynyírót ilyen területen alkalmazni, akkor a vágószál állandóan elszakadna. Bár a damil orsóval könnyen pótolható, azonban a hatékonyságát tekintve elég gyengén teljesítene. Léteznek azonban olyan elektromos szegélynyírók is, amelyek elérhetnek kiemelkedő teljesítményt is, a gyártó mégsem fűkaszaként tartja számon. Nem alkalmas a kiterjedt területek megtisztítására.

Mivel a fűnyíró nem fér be minden sarokba és a fák tövében burjánzó füvet sem tudja méretre vágni, ezért válik előnyössé az elektromos szegélynyíró használata, mert ezzel el lehet végezni az adott területen az utolsó simításokat. Így nem fog félkésznek tűnni a munka. Ha a drágább változatok között keresgélünk, akkor érdemes egy orrkerekes változatot választani, mert ezt bátran nekitolhatjuk a betonnak, a vágószál mégsem fog megsérülni.

A korszerű elektromos szegélynyírók már félautomata módon képesek adagolni a damil szálat. Ennek köszönhetően nem kell leállítani a gépet munka közben. Hogyha mindenképp keményszárú növényeket szeretnénk vágni az elektromos szegélynyíróval, akkor műanyagkést kell használnunk damil szál helyet. Nem adagolható úgy, mint a damil, viszont nehezebben kopik és könnyen cserélhető.