öntöző tervezés

Az öntöző tervezés fontos alapszabályai


Bármilyen locsolórendszer megtervezésekor bátran lehet alapozni bizonyos irányelvekre, amik az általános körülményekre adnak precíz és megbízható megoldásokat. Azonban a valós helyzetek azok, amik a leginkább befolyásolják az öntöző tervezés egész folyamatát. Mik tehát azok az alapszabályok, amikről nem lehet megfeledkezni?
Talán a legfontosabb, amivel egyértelműen tisztában van minden egyes profi szakember is, hogy eltérő öntözési típusokat nem szabad vegyíteni. Az öntöző tervezés biztosan nem zárul jól, illetve a locsolórendszer működése nem lesz megfelelő, ha egy locsolási zónán belül például csepegtetők és szórófejek is helyet kapnak.

Természetesen más működési elvű szórófejeket sem szabad használni vegyesen egy öntözési zónán. Érthető is ez, ugyanis a spray szórófejek vízleadása nagyban eltér a rotoroséktól. Egy időben nézve annyira eltérő ez a két adat, tehát a vízleadás mennyisége, hogy bizony az egyik terület, ahol a spray dolgozik, alul lesz öntözve, míg a rotoros szórófejek környékén a növényzet túlöntözést szenved.
Nagyon oda kell hát figyelni erre az öntöző tervezés során. Fontos alapszabály még, hogy szórófejtől-szórófejig kell locsolni annak érdekében, hogy a locsolás a lehető legegyenletesebb legyen.
Akkor valósítható meg ez a leginkább, ha egymással szembe lesznek elhelyezve a szórófejek úgy, hogy a lefedettség maximálisan legyen. Egy kertmester továbbá arra is odafigyel az öntöző tervezés alatt, hogy a beárnyékolt területek ne legyenek egy zónán a benapozott területekkel.

A profi tervezést követően jön az automata öntözőrendszer telepítése

Ha kész a terv, akkor máris neki lehet kezdeni az igazi munkának. Jöhet az automata öntözőrendszer telepítése, amikor is a vízmegtáplálásra oda kell figyelni. Döntő többségében a hálózati vízről történik az egész.
Ott persze, ahol alternatív vagy természetes vízforrásnak is örülni lehet, bátran választható ez. A rendelkezésre álló lehetőségeket mindenképpen valamilyen szivattyús gépészet kiépítésével lehet üzembe helyezni. A szivattyú tehát az automata öntözőrendszer telepítése során egy lényeges eszközzé válik.