Whiskey

A whiskey a 19. század találmánya


A 19. századot hívhatnánk az átütő felfedezések korának. Megjelent az első telefon, a gőzgép, a mozdony, a puska, a villanykörte, de a whiskey is.

Persze az új évezredben sokkal több találmány jelent meg, azonban, ha összehasonlítjuk az 1800-as évek előtti világot az akkori feltalálókkal, akkor tényleg leesik az állunk. Az ember azonban nemcsak a körülötte lévő tárgyakra fektette a hangsúlyt, hanem az ételekre és az italokra is.

Először Skócia, majd Amerika, Kanada és kicsit megcsúszva Japán is csatlakozott a szeszfőzdék hazájává. A whiskey főzése azonban a kezdetektől fogna szigorú szabályokhoz kötethető. Ilyen lehet az érlelési időszak pontos meghatározása, ugyanis minden párlatot legalább 3 évig elzárnak a külvilágvilágtól.

Minél több ideig marad érintetlen a párlat, minél több olyan keverékből áll, amelyek hosszú éveket tudnak maguk mögött, annál drágábban lehet az üveget beszerezni. Például egy 40 éves Ballantines whiskey átlépi a 2 milliós árat, sőt, a kínálatban találunk 60 éveset is.